Logowanie

Program IEC 2016 – informacje ogólne

Program IEC – International Experience Canada, jest programem, przewidującym wydawanie jedno lub dwurocznych pozwoleń na pracę, osobom w wieku 18 – 30 lat, pochodzącym z krajów uczestniczących w programie. Niektóre z państw mają rozszerzoną granicę wiekową, sięgającą do 35 roku życia. Biorąc udział w IEC Working Holiday, można pracować i w niektórych opcjach podróżować w dowolnym miejscu w Kanadzie.

Opisywany program jest wyjątkowo popularny i każdego roku cieszy się wielkim zainteresowaniem wśród młodych osób. Dla większości krajów, na każdy rok działania programu, przewidywany jest limit miejsc, na które aplikować mogą ich obywatele. Bardzo często dochodzi do sytuacji, w której ustalone limity są przekraczane przez ogólną liczbę osób, które składają aplikacje.

Proces ubiegania się o uczestnictwo w programie IEC 2016 jest bardzo podobny do tego, jaki miał miejsce w ubiegłym roku. Wprowadzono jednak kilka zmian, o których będzie mowa w kolejnej części artykułu.

Przegląd zmian 2016
Proces aplikacyjny dla tegorocznego wydania programu został na nowo przeanalizowany i opracowany w końcowej części 2015 roku. Podstawową zmianą jest tutaj zlikwidowanie zasady „kto pierwszy, ten lepszy”. Aktualnie wygląda to następująco:

Aplikanci muszą w pierwszej kolejności zaznajomić się i uzupełnić część „Come to Canada”, aby sprawdzić, czy mają prawo do ubiegania się o udział w programie IEC. Więcej informacji na temat tej części znajduje się w TYM linku.

Uprawnieni kandydacie będą w następnym kroku proszeni o utworzenie profili, zawierających szczegółowe informacje na temat ich tożsamości, obywatelstwa, miejsca zamieszkania, itd.), które zostaną umieszczone w puli kont, przypisanych do danej kategorii, którą dana osoba wybierze. Następnie należy czekać na odzew od Ambasady Kanadyjskiej. CIC będzie regularnie zapraszać do rozmów kandydatów z każdego z trzech dostępnych działów i po pozytywnym rozpatrzeniu sprawy, umożliwiać wyjazd do Kanady przez kolejny dzień.

W momencie gdy kandydat otrzyma zaproszenie, w kolejnym kroku będzie proszony o złożenie wniosku o pozwolenie na pracę. Ten etap jest niemal taki sam jak w zeszłorocznej wersji programu. Tutaj będą wymagane certyfikaty z policji, dokumenty medyczne oraz zaświadczenie o wydolności finansowej.

UWAGA! W momencie gdy aplikant jest obywatelem Belgii, Francji , Grecji, Japonii, Meksyku, Hiszpanii lub Szwajcarii, nie musi przedkładać certyfikatów policyjnych z kraju pochodzenia. Wymagane jest dostarczenie certyfikatu z krajów, w których dana osoba mieszkała w ciągu ostatnich sześciu lub więcej miesięcy.

Typy kategorii w ramach IEC:
W zależności od tego, skąd pochodzi dana osoba, może ona wybrać jedną z trzech opcji podróży do Kanady, w ramach IEC:

Working Holiday – tą opcję mogą wybrać osoby, chcące zapewnić sobie wakacje dzięki pieniądzom zarobionym podczas pracy w Kanadzie. Część funduszy zgromadzonych w ten sposób, pozwala na finansowanie sobie podróży w trakcie aktualnego pobytu w Kanadzie. Jest to bardzo dobry sposób, aby zwiedzać i odpoczywać oraz jednocześnie zarabiać;

- Młodzi Profesjonaliści – tą opcję mogą wybrać osoby zainteresowane pozyskaniem doświadczenia zawodowego w Kanadzie, aby mieć lepsze kwalifikacje i większe szanse na sukces w globalnej gospodarce. Kandydaci tego strumienia mają możliwość poszerzenia własnych horyzontów zawodowych poprzez podjęcie pracy w zespołach z różnych środowisk kulturowych, nauczyć się nowych metod prowadzenia działalności gospodarczej, dokształcać się w kwestiach językowych oraz rozwijać własne kompetencje;

Międzynarodowy staż kooperacyjny – tą opcję mogą wybrać osoby, chcące zdobyć doświadczenie w pracy zagranicą, ściśle związane ze swoim kierunkiem studiów. Międzynarodowy staż kooperacyjny jest przeznaczony głównie dla studentów, którzy zamierzają ukończyć staż lub praktyki zawodowe w Kanadzie, aby dopełnić obowiązków związanych z ich programem nauczana akademickiego.

Aby sprawdzić, który z powyższych programów jest dostępny dla osoby zainteresowanej, należy wybrać kraj swojego pochodzenia z rozwijanej listy u dołu TEJ strony. W wynikach wyświetla się kolejna rozwijana lista, w której widnieją możliwe do wyboru kategorie. Po wybraniu tej, która nas najbardziej interesuje, na stronie pojawiają się dokładne informacje dotyczące aplikowania i zasad.

PAMIĘTAJ! Twój paszport powinien być ważny w czasie aplikowania. W momencie, gdy jesteś na pograniczu wiekowym dla programu IEC, aplikację musisz złożyć zanim przekroczysz 31 lat (lub 36 w niektórych krajach). Certyfikaty policyjne ważne są przez pół roku od ich wydania! Nie staraj się o nie zbyt wcześnie.

Proces aplikacji składa się z pięciu podstawowych kroków:

1. Ustalenie, czy kandydat może ubiegać się o miejsce w Programie;

2. Założenie profilu MyCiC;

3. Oczekiwanie na zaproszenie od CiC;

4. Akceptacja zaproszenia i złożenie wniosku online;

5. Oczekiwanie na odpowiedź od CiC oraz na dokument POE.

Więcej informacji na temat kolejnych kroków w Programie IEC 2016 znajduje się TUTAJ.

Ostatnio zmienianyponiedziałek, 15 luty 2016 11:50

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Toronto